Het Witte Huis november 25-28 2016

De foto’s van het arrangement  staan onderaan deze pagina. Scroll even naar beneden. Ook als er meerdere series zijn, moet je steeds even na beneden scrollen om de foto’s te bekijken

Maandag 28 november

Zo dat was even fris vanochtend. Wel heel mooi weer evenwel. Het voelt zo lekker gezond toch. Leuk dat iedereen er nog was bij het ontbijt. Het was leuk dat wij, maar ook jullie nog even afscheid konden nemen. Na het ramen krabben, wel doen hé, gaan we of nog even fietsen (brrr, brrrr)  dan wel wandelen, of keren huiswaarts. Als ik dit schrijf zijn we weer veilig thuis in het Hoge Noorden. Ik hoop oprecht dat dit voor iedereen geldt en ik hoop, dat jullie met plezier terug kijken op het arrangement in Soest. Wie weet misschien tot ziens.

Heb net de foto’s nog even bekeken, Freek was druk in de weer met de limmerick toen hij werd gefotografeerd. En de persoonlijke overzichten geven duidelijk aanleiding tot gespreksstof, al hadden we die toch wel.

Zondag 27 november

Was het gisteren nog wel fris, vandaag was het lekker met 9 graden. Mooi wandelweer. Een bezoekje gebracht aan Amersfoort en het Mondriaan huis. Een overzicht van het leven van Mondriaan en wat vroeger werk. Leuk om even een uurtje door te brengen. Het museum had ook een tentoonstelling zonder titel TZT over kunstenaars die werk maakten geïnspireerd op het werk van Mondriaan. 

Pieter Cornelis (Piet) Mondriaan (Amersfoort, 7 maart 1872 – New York, 1 februari 1944) was een Nederlandse kunstschilder en kunsttheoreticus, die op latere leeftijd in het buitenland woonde en werkte. Mondriaan wordt algemeen gezien als een pionier van de abstracte en non-figuratieve kunst. Vooral zijn latere geometrisch-abstracte werk, met de kenmerkende horizontale en verticale zwarte lijnen en primaire kleuren, is wereldberoemd en dient als inspiratiebron voor vele architecten en ontwerpers van toegepaste kunst. Hij was een van de belangrijkste medewerkers van het tijdschrift De Stijl en ontwikkelde een eigen kunsttheorie, die hij Nieuwe Beelding of neoplasticisme noemde. Hij is in het buitenland beter bekend als Mondrian, een wijziging die hij zelf invoerde nadat hij in Parijs was gaan wonen.

 

Zaterdag 26 november

Na het ontbijt ging iedereen zijns weegs. Wij zijn naar het Mediapark in Hilversum geweest. Ik had gedacht, dat het daar altijd wel druk zou zijn, maar dat is dus niet zo. Het museum trekt wel toeschouwers en is ook leuk. Wel voornamelijk nostalgie. Het was mooi weer, maar op de Utrechtse heuvelrug was het mistig. ‘s middags nog even het centrum van Soest bezocht.Het werd echter grauw en grijs, dat we gaan een drankje kopen in het restaurant.

We mochten ook even in het Top 2000 café. Meta vond het maar klein.

dscn2626
dscn2627
dscn2628
dscn2631

 

vrijdag 25 november

Als u vandaag wat vroeger bent gekomen, dan is dit misschien wel een aanrader, of een bezoek aan één van de genoemde musea. Afhankelijk van uw reislust zijn natuurlijk ook de piramide van Austerlitz en de Grebbeberg bij Rhenen een bezoek meer dan waard. We verblijven dit weekend in een omgeving met vele mogelijkheden. 

Witte Winter Weken

Elk jaar in november en december trekken meer dan 70.000 bezoekers naar de Dorresteinweg in Soest voor een feestelijk uitstapje naar de Warme Witte Winter Weken. Hét Soesterse winterevenement dat bol staat van authentieke, winterse gezelligheid voor jong en oud. Het gehele terrein van tuinadviescentrum ‘t Vaarderhoogt is dan herschapen tot een sprookjesachtig dorp in Anton Pieck-stijl vol met pittoreske winkeltjes waarin om de 3 á 4 dagen steeds weer andere winkeliers hun waren slijten.

De levende kerststal is beroemd tot in alle windstreken. Zou zo in het echte kerstverhaal kunnen staan. De levende have in de stal is vertederend. Van ezel, geit en pony tot aan het zéér aaibare kleinvee dat ronduit onweerstaanbaar is voor kinderen. In en rond de hut van Henk de Houthakker kunnen kleine, maar ook volwassen kinderen houten kerstboompjes, engeltjes en ander figuurtjes schilderen, kleurplaten kleuren, knippen en plakken en zelf broodjes bakken boven het kampvuur. Op diverse andere plekken op het terrein zijn er nog meer doe-belevenissen voor de kinderen ( o.a. kaarsen maken in het weekend).

Bij het podium op het smulplein kan de bezoeker genieten van optredens van artiesten, koren en bands. Daar zijn ook de smulhuisjes te vinden: poffertjes, oliebollen, snert, worst, drankjes en meer. Het recept van de Gluhwijn wordt begeerd door iedereen. In de overdekte kassen van het centrum is een enorm Kerstkoophuis ingericht. Daar kan men werkelijk alles vinden wat er nodig is om de kerstperiode nog gezelliger aan te kleden.

witte-winter-weken Dorresteinweg 72 Soest

 

Het Mondriaanhuis in Amersfoort

In ‘T.z.t.’ (Tentoonstelling zonder titel) presenteert het Mondriaanhuis tientallen collectiestukken afkomstig uit het museumdepot. ‘T.z.t.’ laat daarmee zien wat normaal gesproken verborgen blijft. Het is tevens de laatste tentoonstelling alvorens het Mondriaanhuis zal worden heringericht en vormt daarmee de symbolische afsluiting van het museum in ‘oude stijl’.

Mondriaan to Dutch Design
In 2017 is het 100 jaar geleden dat de Nederlandse kunststroming De Stijl werd opgericht. Om dit te vieren vinden er in 2017 door heel Nederland tal van inspirerende evenementen en tentoonstellingen plaats. Van Drachten tot Den Haag en van Utrecht tot Eindhoven. Ook het Mondriaanhuis, het geboortehuis van Stijl-kunstenaar Piet Mondriaan doet mee aan het landelijke programma.

Het museum is gratis voor museum jaarkaart houdersmondriaanhuis-amersfoort

Het mediapark Hilversum

Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid
Media Parkboulevard 1
1217 WE Hilversum

Telefoon: 035 – 677 5555
Fax: 035 – 677 3444

Indien je navigatiesysteem ons (nieuwe) adres niet herkent, kun je ons vinden op Sumatralaan 45, 1217 GP.

Het museum is gratis voor museum jaarkaart houdersmediapark